Mat(k)valet

Rätter av rötter och grönt

Matvalet har snarare blivit ett mat(k)val där konsumenten hamnar i olika dilemman. Vi vill att maten skall vara god och hälsosam och samtidigt ”smart” på olika sätt. Vad innebär det att äta mindre av det som är mer miljöbelastande och mer av det som är mindre miljöbelastande? Vilka kopplingar finns mellan klimatsmart och miljösmart? Det finns inga enkla svar på komplexa frågor! Produktionen av livsmedel är energikrävande och orsakar höga utsläpp av CO2-ekv och i slutet av livsmedelskedjan finns konsumenten. Under vår livstid konsumerar vi 70 ton mat. Är det tillräckligt att luta sig mot säsongsanpassat, närproducerat, miljömärkt? Vad kan vi duka upp på den klimatsmarta tallriken? Naturskyddsföreningen arbetar med dessa frågor. I Kungälv prövade vi att träffas och laga mat tillsammans och diskuterade matens kvalitet. Smak, doft, färg, konsistens, form och textur kan vi bedöma med våra sinne. Näring och hälsa, säkerhet och hygien kräver mer information. Och produktionskvalitet, hur odling, uppfödning av djur och fiske påverkar miljön är svårbedömt. Märkning som KRAV och Fair-Trade står för vissa kvalitetskrav som kan vägleda konsumenterna.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.